
ورقهای فولادی، در بسیاری از صنایع کاربردهای گوناگونی دارند. از آن جایی که تولید آنها، به صورت انبوه است و در اندازههای استاندارد انجام میشود، برای همین، هنگام استفاده معمولا برش داده میشود. پس از برش، قطعههای کوچک به دستآمده کارآیی بیشتری در فرایند تولید دارند. اما روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد. برشکاری ورق فولادی، از گذشته با استفاده از روشهای مکانیکی و دستی گوناگونی انجام میشده است. در این مقاله قصد داریم بهترین روش برشکاری ورق فلزی را معرفی کنیم.
انواع مختلف برشکاری ورق فلزی کدامند؟
با توجه به این که روش استفادهشده برای برشکاری ورق، روی فاکتورهای مختلفی، از جمله قیمت تمامشدهی محصول، دقت برش و … تاثیرگذار است، بهتر است که با همهی آنها آشنا باشید تا بتوانید بهترین گزینه را برای شرایط خود انتخاب کنید. امروزه با توجه به عوامل مختلف از روشهای گوناگونی برای برش ورق فولادی استفاده میشود، به طور مثال یکی از این عوامل مربوط به نوع ورق است که ورق صنعتی باشد یا خیر، استفاده میشود. برخی از آنها عبارتند از:
- برش لیزری
- برش تبخیری
- دمش اکسیژن
- حکاکی
- برش CNC
در ادامه، هر یک از موارد بالا را بررسی و بر اساس مزایا، با یکدیگر مقایسه میکنیم.
برشکاری لیزری
به عقیدهی بسیاری از متخصصان فعال در این صنعت، روش لیزری، بهترین روش برشکاری ورق فولادی است. سرعت و دقت این روش، در مقایسه با بقیهی روشها، بسیار بالاتر است. با این روش، میتوان مسیرها و منحنیهای پیچیدهای، برش داد. همچنین امکان تطابق با سیستمهای کامپیوتری باعث شده است تا قابلیت کنترل و اتوماسیون این روش هم نسبت به دیگر روشها بیشتر باشد. فرآیند برشکاری ورق فولادی با استفاده از لیزر، به شرح زیر است:
یک پرتوی لیزر که معمولا با چشم غیر مسلح دیده نمیشود، در منبع تولید لیزر ایجاد میشود. این لیزر، توسط چند آینه، به سمت نازل برش هدایت میشود. لیزرها، با استفاده از یک لنز، در محدودهی کوچکی متمرکز میشوند. سپس این لیزر، به سمت ورق فولادی هدایت میشود. فاصلهای که کانون لیزر با ورق فولادی دارد، قابل تنظیم است. این موضوع باعث میشود تا بتوان نقطه کانونی پرتو را، با توجه به شرایط، در بهترین شرایط دریافت کرد.
برخورد لیزر با ورق فولادی یا پروفیل صنعتی باعث میشود تا دمای ورق به شدت افزایش یابد و ماده ذوب شود. در این روش، یک جت گاز، مواد را از ناحیهی برش، به سمت بیرون هدایت میکند.یک برش پیوسته هم با حرکت پرتوی لیزری ایجاد میشود. از یک گاز کمکی هم برای محافظت و خنک کردن لنز استفاده میشود. این گاز، به طور همزمان، مادهی ذوبشده را هم از شیار برش کنار میزند. به این گاز، گاز برش هم میگویند.
برخی از مزایای استفاده از این روش برشکاری ورق فلزی عبارتند از:
- پهنای شیار بسیار باریک است که سبب کاهش ضایعات میشود.
- براده آهن، در این روش بر جای نمیماند.
- لبههای برش بسیار صاف و منظم هستند. بنابراین پس از برش نیاز به عملیات صافکاری ندارید.
- تنها روش که میتوانید ورقهایی با لبههای کاملا تیز برش دهید، همین روش است.
- نیاز به گیرهبندی قطعه ندارید.
- برش به صورت چند لایه ورق مانند ورق MO40 روی همدیگر، امکان انجام دارد (البته مواظب باشید ورقها به هم جوش نخورند).
برش تبخیری
در این روش، لیزر، سطح قطعه را تا نقطهی جوش گرم میکند. این کار باعث ایجاد یک حفرهی راهنما روی ورق میشود. این حفره، به علت بازتابهای متعدد دچار افزایش ناگهانی قابلیت جذب خواهد شد. به همین دلیل ورق به سرعت گرم میشود و بخار آزاد میگردد. به علت این که در این روش، خط برش قطعه، به طور مستقیم تبدیل به بخار میشود، دقت این روش به شدت بالا است. اگر علاقهمند هستید میتوانید در مورد فولاد گرمکار بخوانید.
دمش اکسیژن
در این روش، اکسیژن به سطح ورق برخورد میکند و باعث آزاد شدن انرژی میگردد. میزان انرژی که طی فرآیند سوختن در این روش آزاد میشود، با توجه به جنس ورق، میتواند متفاوت باشد. در ورقهای فولادی، این میزان، تقریبا برابر با ۶۰ درصد است.
انرژی آزادشده باعث میشود تا سرعت برش در این روش، نسبت به استفاده از گاز خنثی بیشتر باشد. البته، استفاده از گاز اکسیژن برای برش همهی ورقها امکانپذیر نیست. چرا که در برخی شرایط، انرژی آزادشده بیش از حد است. این مسئله باعث میشود عرض برش زیاد بوده و در دیوارهها سوختگی به وجود میآید.
روش حکاکی
از این روش، برای برش کامل ورق استفاده میشود. با استفاده از حکاکی، حفرههای عمیق یا سطحی روی ورق ایجاد میشود.
روش CNC
این روش، با استفاده از قطعات کامپیوتری انجام میشود. CNC مخفف عبارت Computer Numerical Control است. در این روش، یک کامپیوتر یا مینیکامپیوتر وظیفهی ارسال اطلاعات مورد نیاز برای برش را به دستگاه دارد. با توجه به این که تمام مختصات برش با استفاده از محاسبات رایانهای انجام میشود، دقت این روش، بالاتر از سایر روشهای برشکاری ورق فلزی است.
برش کاری با واترجت
جت آب یا واتر جت در برش کاری ورقهای فولادی و فلزی جز جدیدترین لوازم صنعتی به حساب میآیند. در این روش آب به همراه مخلوطی از مواد ساینده با فشار زیاد باعث برش خوردن فولادهایی مانند فولاد CK45 یا ورقهای فلزی میشود. همچنین در روش جت آب برای برش هر جسم با هر سختی میتوانید فشار را تنظیم نمایید. از این روش در مواردی که به دمای زیاد حساس هستند و صنایع هوایی استفاده میکنند.
بهترین روش برشکاری ورق فولاد
برای این پرسش، جواب یکسانی وجود ندارد. با توجه به شرایطی که دارید، بهترین روش برای شما میتواند متفاوت باشد. اگر دقت برش، برای شما اهمیت زیادی دارد، میتوانید از روشهای برش لیزری و CNC استفاده کنید. همچنین، جنس ورقی که قرار است برش بخورد، روی انتخاب روش تاثیر زیادی دارد.