تفاوت فولاد گرمکار و سردکار در چیست؟

تفاوت فولاد گرمکار و فولاد سردکار

از مهم‌ترین عواملی که موجب پیشرفت بشریت در صنایع مختلف شده، می‌توان به شناسایی تفاوت فلزات و انواع فولادها اشاره نمود. شناخت تفاوت فولاد گرمکار و فولاد سردکار، موجب شد تا کاربران بتوانند وسایل و قطعات را به شیوه بهتری بسازند. در این بخش، قصد داریم به شرح خصوصیات و تفاوت‌های فولاد گرمکار و سردکار بپردازیم پس با ما همراه باشید.

فولاد گرمکار چیست و چه خصوصیاتی دارد؟

قبل از آن که به شرح تفاوت فولاد قالب پلاستیک (فولاد گرمکار) با فولاد سردکار بپردازیم، باید اطلاعاتی راجع به خصوصیات آن داشته باشیم. فولاد گرمکار با استفاده از عناصری همچون کروم، مولبیدن و وانادیوم به سه شیوه مختلف تولید می‌شود. متخصصان در شرکت‌های بزرگ، با تغییر در میزان کروم و سایر عناصر این نوع فولاد، استحکام و مقاومت آن را افزایش یا کاهش می‌دهند. فولادهای گرمکار از کاربردهای بسیار زیادی در صنایع مختلف برخوردار هستند. ناگفته نماند که استحکام و تحمل بالای این نوع فولاد، موجب شهرت آن در میان سایر فلزات شده است.

تفاوت فولاد گرمکار و فولاد سردکار

ویژگی‌های فولاد سردکار

فولاد سردکار نیز همانند فولاد گرمکار از کاربردهای بسیار زیادی در صنایع مختلف برخوردار است. این نوع فولاد، در ساختار مقدار قابل توجهی کربن دارد. اما بهتر است بدانید که فولاد سردکار نسبت به گرمکار، تحمل دمایی کمتری دارد اما در ازای آن، از استحکام بسیار بالایی برخوردار است. البته پایداری و سختی این نوع فولاد به عناصر سازنده آن یعنی تنگستن، مولبیدن، منگنز و کروم بستگی دارد. جالب است بدانید که فولاد سردکار نسبت به گرمکار، قیمت مناسب و ارزان‌تری دارد. ناگفته نماند که فولاد سردکار با سه گرید A، O و D تولید شده و روانه بازار می‌گردد.

فولاد سردکار با گرید A، دارای درصد قابل توجهی کروم در ساختار خود می‌باشد. این امر موجب افزایش چندین برابری مقاومت این نوع فولاد در برابر ساییدگی و شکستگی گشته است. جالب است بدانید که ماشین کاری فولاد سردکار گرید A، امری بسیار دشوار و زمان بر محسوب می‌شود.

تفاوت فولاد گرمکار و سردکار

برای آن که بتوانید از فولاد گرمکار و سردکار به بهترین شکل ممکن استفاده کنید و از مزایای بیشماری آن‌ها بهره‌مند شوید، باید اطلاعات کاملی راجعه به تفاوت آن‌ها داشته باشید. عمده تفاوت فولاد گرمکار و فولاد سردکار در پنج عامل تحمل حرارت، متریال و آلیاژ ساخت، قیمت، سختی و مقاومت و نوع کاربرد خلاصه می‌شود.

1-تحمل حرارت

از مهم‌ترین تفاوت‌های فولاد گرمکار و سردکار، می‌توان به تحمل حرارت اشاره نمود. همانطور که از نامش پیداست، فولاد گرمکار برای صنایعی با دمای بسیار بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما بر عکس آن، فولاد سردکار تحمل چندانی در برابر حرارت ندارد و در دمای بالا، سریعا نرم می‌شود و به حالت خمیری شکل در می‌آید. به بیانی دیگر، فولاد گرمکار قادر به تحمل گرما تا 700 درجه سانتی گراد معادل 1290 درجه فارنهایت است، در حالی که فولاد سردکار می‌تواند حداکثر 280 درجه سانتی گراد معادل 530 درجه فارنهایت را تحمل کند.

2-متریال و آلیاژ ساخت

یکی دیگر از بخش‌های تفاوت فولاد گرمکار و فولاد سردکار، متریال و آلیاژ ساخت آن‌ها است. گرچه در ساختار این دو فولاد، از آلیاژهای مشترکی از جمله کروم و مولبیدن استفاده می‌شود. اما فولاد گرمکار در ساختار خود عنصر کربن ندارد در حالی که بخش زیادی از فولاد سردکار را کربن تشکیل می‌دهد. در ساختار فولاد سردکار، عناصر دیگری از جمله تنگستن و منگنز به کار رفته‌اند. فراموش نکنید که میزان کروم و مولبیدن موجود در فولاد گرمکار نسبت به سردکار بیشتر است.

3-سختی و مقاومت

فولاد گرمکار با سردکار، در میزان سختی و مقاومت نیز با یکدیگر متفاوت‌اند. گرچه فولاد گرمکار از مقاومت بالاتری در برابر حرارت نسبت به فولا سردکار برخوردار است. اما به خاطر داشته باشید که فولاد سردکار با گرید A، مقاومت بسیار بیشتری در برابر ساییدگی و شکستگی نسبت به فولاد گرمکار از خود نشان می‌دهد. البته هرچقدر که دمای محیط بیشتر باشد، مقاومت فولاد سردکار به همان مقدار کاهش می‌یابد. جالب است بدانید که فولاد گرمکار در دمای بسیار پایین، بسیار ترد و شکننده می‌شود و با کوچک‌ترین ضربه‌ای، دچار آسیب می‌گردد.

4-قیمت

از دیگر بخش‌های تفاوت فولاد گرمکار و فولاد سردکار، در قیمت آن‌ها است. پیش از هر چیزی باید بدانید که عواملی همچون نوسانات بازار و نرخ بورس و ارز، نوع گرید، درجه کیفی و برند بر روی قیمت این دو فولاد تاثیر گذارند. فولاد گرمکار در بازار از قیمت نسبتا بالایی برخوردار است و نرخ آن به صورت شمش و جرم محاسبه می‌شود. اما فولاد‌های سردکار نسبت به گرمکار، قیمت مناسب و ارزان‌تری دارند. البته بهتر است بدانید که قیمت فولاد سردکار گرید A، تفاوت چندانی با قیمت فولاد گرمکار ندارد.

فرق بین فولاد گرمکار و فولاد سردکار

تفاوت فولاد گرمکار و سردکار در کاربرد

فولاد گرمکار، طیف گسترده‌ای از صنایع تولیدات قطعات سنگین را پوشش می‌دهد. از مهم‌ترین کاربردهای این نوع فولاد، می‌توان به ساخت انواع ابزار و قطعات مربوط به موتور خودرو اشاره نمود. امروزه شرکت‌های خودروسازی، بزرگترین مشتریان کارخانجات تولید فولاد گرمکار هستند.

و اما کاربردهای فولاد سردکار؛ امروزه بیشتر از فولاد سردکار برای ساخت پروفیل صنعتی استفاده می‌شود. پروفیل‌های صنعتی، در معرض دمای بالا قرار نمی‌گیرند؛ از این رو، متخصصان می‌توانند با خیالی آسوده برای ساخت پروفیل از فولاد سردکار استفاده کنند. علاوه بر آن، برخی از ابزارها نظیر آچار از فولاد سردکار ساخته می‌شوند.

خرید فولاد گرمکار و سردکار

پس از شناسایی تفاوت فولاد گرمکار و فولاد سردکار، می‌توانید با خیالی آسوده برای خریداری آن‌ها اقدام کنید. البته نباید برای خریداری این نوع فولادها، به هر مرکز فروشی مراجعه فرمایید؛ امروزه بسیاری از فروشگاه‌ها، قیمت بالایی را برای فولادهای گرمکار و سردکار در نظر می‌گیرند. خوشبختانه، شما می‌توانید با مراجعه به فروشگاه آرسینکو به صورت حضوری یا اینترنتی، برای خرید فولاد گرمکار و سردکار با قیمتی بسیار مناسب و عالی اقدام کنید و در اسرع وقت، سفارش خود را درب محل تحویل بگیرید.

سخن پایانی

همانطور که در قسمت‌های قبل اشاره شد، برای آن که بتوانید به بهترین شکل ممکن از فولاد سردکار و گرمکار استفاده کنید، بایستی اطلاعاتی راجع به تفاوت‌های آن‌ها داشته باشید. پیشنهاد می شود قبل از خرید و استفاده از فولاد گرمکار و سردکار، حتما با افراد متخصص و کاربلد در این زمینه مشورت کنید.

sepehr kashoie
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *