مقالات

نبشی چیست؟

نبشی چیست

پروفیل‌های مختلفی در صنایع گوناگون به کار می‌روند. یکی از این مقاطع نبشی است. نبشی به وفور در ساختمان‌سازی به کار می‌رود، از این رو دانش کافی برای استفاده از نبشی لازم است تا خطا‌های محاسباتی به حداقل برسد که در پی آن حداکثر استفاده به توان برسد، از این جهت در این پست قصد داریم تا برای شما عزیزان نبشی چیست؟ را به طور مفصل توضیح دهیم. همچنین برای اطلاع از قیمت نبشی به با ما در تماس باشید.

تعریف نبشی

نبشی یکی دیگر از مقاطع فولادی محبوب است که از اتصال دو بال یا فلنج (flanes) به یکدیگر و با زاویه ۹۰ درجه اطلاق می‌شود. این محصول فاقد جان (web)، از این رو هر بال برای بال دیگری یک جان محسوب می‌شود. نبشی را با نام Angle Bar یا فرشته در زبان انگلیسی نام‌گذاری می‌کنند که با علامت L بزرگ در میان مهندسین شناسایی می‌شود.

انواع نبشی از لحاظ شکل ظاهری

انواع نبشی وجود دارد که از نظر شکل ظاهری، به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  • بال مساوی
  • بال نا مساوری

نبشی بال مساوی

نبشی‌ای که بال‌های آن دقیقا هم اندازه باشند( هم از نظر ضخامت هم از نظر طول) به آن بال مساوری اطلاق می‌شود. علامت بال مساوی V انگلیسی است که به ندرت در نقشه‌های مهندسی دیده می‌شود و بیشتر با علامت کلی L نمایش داده می‌شود.

نبشی بال نامساوی

در این مدل از نبشی، اندازه دو بال باهم یکی نیست. در واقع طول یا ضخامت یکی از دیگری بیشتر است که به سبب تغییر شکل فیزیکی، خواص فیزیکی مکانیکی آن تغییر می‌کند با نوع مساوی و فرق دارند با یکدیگر. هر کدام کاربرد خود را دارند که در ادامه بیشتر می‌خوانیم. اما قبل از کاربرد نبشی‌ها، باید خواص آن‌ها بررسی شود.

نبشی لقمه چیست؟

نبشی لقمه در واقع نبشی‌ای است که اندازه شاخه آن با تولید کارخانه تفاوت دارد و دستی برش می‌خورد. اندازه ۶ یا ۱۲ کارخانه نیست و توسط دستگاه گیوتین، برش می‌خورد و برای مصارف مردم مناسب می‌شود.

مشخصات و نام گذاری نبشی‌ها

مشخصات نبشی‌ها با استفاده از دو طریق مختلف بیان می‌شوند و در واقع دو روش برای نام گذاری آن‌ها وجود دارد. یکی این که از حرف L لاتین استفاده شده و فقط اندازه بال‌ها را مشخص می‌کنند. در صورتی که بال‌ها مساوی باشند، حرف L به همراه اندازه بال نمایش داده می‌شود. برای مثال مشخصات یک نبشی بال مساوی با اندازه ضلع 5 سانتی متر به شکل L50 می‌باشد. اما اگر بال‌ها نامساوی باشند، حرف L به همراه اندازه دو بال می‌اید.

 

برای مثال نبشی با اندازه بال‌های 5 و 7 سانتی متر به شکل L50 * 70 نمایش داده می‌شود. اندازه‌های کنار حرف L به میلی متر هستند. روش دیگر بین مشخصات نبشی استفاده از ضخامت و طول بال‌ها است. برای مثال یک نبشی بال مساوی با ضخامت 4 میلی متر و اندازه بال 5 سانتی متر و یک نبشی بال نامساوی با همین ضخامت و اندازه بال‌های 5 و 7 سانتی متر، به ترتیب به صورت 4*50*50 و 4*50*70 نمایش داده می‌شوند. شرکت فایکو از تولیدکنندگان این مقاطع است.

استانداردهای نبشی

نبشی‌های مختلف را می‌توان بر‌حسب استاندارد تولید‌شان تقسیم‌بندی کرد. این تغییرات استاندارد تولیدی می‌تواند خصوصیات نبشی را به مقدار زیادی تغییر دهد و انتظار مهندسین را برای برآورد آرزو‌ها دستخوش خود کند. برخی از استاندارد‌های معروف نبشی در فهرست زیر موجود هستند:

  • DIN EN 10056
  • ASME S1-36
  • ASTM A 36
  • Gost 8240
  • Gost 8510

انواع نبشی از نظر روش تولید

به طور کلی روش‌های زیادی برای تولید مقاطع فولادی مختلف وجود دارد. بسته به هزینه و نیاز ما، بهترین گزینه انتخاب می‌شود تا در صرف انرژی و هزینه صرفه‌جویی شود. از روش‌های رایج تولید نبشی، می‌توان به دو روش پرسی و فابریک اشاره کرد.

انواع نبشی از نظر روش تولید

نبشی پرسی چیست؟

یکی از محصولات نبشی که بسیار کیفیت ساخت بالایی دارد و سطح آن تقریبا بدون تلرانس و کوتاه بلندی دیده می‌شود، نبشی پرسی است. این نبشی ابتدا ورق آلیاژ‌های مختلف فولادی است که توسط کارخانه تولید می‌شوند و پس از اینکه ورق تولید شد، آن را برای تبدیل به نبشی به فاز نورد می‌فرستند.

 

در فاز نورد ورق‌های آلیاژی، خم شده و مانند مقاطع پرسی دیگر تولید و مونتاژ می‌شوند. تا حد امکان در تولدی نبشی پرسی سعی می‌شود تا سطح صاف و صیقلی باشد تا برای مصارف حساس نیز قابل استفاده باشد و مشکل‌ساز نشود. از این رو توسط دستگاه‌های مختلف پس از برش‌کاری سمباده زده می‌شوند.

 

عمدتا از فولاد ST37 برای تولید نبشی پرسی ساختمانی استفاده می‌شود، چرا که انعطاف خوبی داشته و قیمتش نیز مناسب است.

نبشی فابریک چیست؟

اما نبشی فابریک یک محصول کاملا مقاوم است که برای مصارف سنگین‌تر استفاده می‌شود. فابریک یعنی به صورت اولیه و بدون تغییر، محصول نهایی باشد. پس در تولید نبشی فابریک از همان خروجی اولیه، نبشی تحویل می‌گیریم. نبشی فابریک در مقایسه با نبشی پرسی، مقاومت و استقامت کششی بالاتری دارد.

 

علت آن هم تبدیل مستقیم شمش فولادی به نبشی در فرایند نورد است. خود فرآیند نورد به دو دسته سرد و گرم تقسیم می‌شود که برای تولید نبشی از هر کدام از این روش‌ها، انرژی و تعدا مراحل متفاوتی نیاز است. از این رو محصول نهایی نیز تغییراتی دارد.

 

نبشی فابریک نورد سرد، کیفیت ساخت بالاتری دارد و نزدیک به نبشی پرسی است. یعنی سطحش صاف و صیقلی است که برای مصارف خاص می‌تواند کاربردی باشد. اما استقامت نبشی فابریک نورد سرد از پرسی بیشتر است و طول عمر آن نیز طولانی‌تر است.

 

نبشی فابریک نورد گرم، محصولی پر‌قدرت با تلرانس بیشتر است. عمده نبشی‌های بازار از نورد گرم تولید شده‌اند. استقامت کششی بالا و تحمل بار بیشتر، از نقاط قوت نبشی فابریک نورد گرم است که آن را بیشتر کاربردی کرده است. مثلا برای ساخت سازه‌های بزرگ و پیچیده‌تر که مقاومت بیشتری نیاز دارند، از این محصول استفاده می‌شود.

تاریخچه پروفیل های باز ساختمانی

اگر بخواهیم تاریخچه‌ی فولادهای ساختمانی را بررسی کنیم، پیش از هرچیز باید بدانیم طریقه‌ی تولید فولاد بود که در میزان تولید آن تاثیر بسزایی گذاشت. در سال‌های 1850 الی 1855 میلادی، شخصی به نام هنری بسمر(که بعد‌ا پدر فولاد نیز نام‌گذاری شد) بر روی مسئله‌ تولید کم هزینه فولاد برای صنایع نظامی کار می‌کرد.

 

او موفق شد روش خود را با عنوان تولید آهن بدون سوخت ثبت نماید. فرایند بسمر شامل دمیدن هوا از میان چدن مذاب و استفاده از اکسیژن موجود برای سوزاندن ناخالصی‌های موجود و در نتیجه تولید فولاد گردد.

 

اما بعد از دور شدن از ایام جنگ، توجه طراحان و مهندسان ساختمان به فولادهای تولید شده بیشتر جلب شد. پیش از آن نبود فولاد، بسیاری از صنایع از جمله صنعت ساختمان‌سازی را محدود کرده بود و بیشتر مصالح سنتی  به کار می‌بردند.

 

رفته فولادی که پیش از این برای مقاصد نظامی ساخته می‌شد در پروژه‌های  ساختمانی نیز به کار گرفته شد. با گذشت زمان طراحان مقاطع مورد نظر خود را به صورت مفهومی پیشنهاد می‌دادند و شکل‌های متنوعی را برای سطح مقطع پروفایل‌ها تولید می‌گردند. بعضی از این مقاطع فقط در موارد خاصی کاربرد پیدا کردند، در حالی که تعد‌ادی  از پروفایل‌ها کاربری‌های متنوعی پیدا کردند.

 

مقاطعی مانند میلگرد، قوطی پروفیل‌های آهنی، تیرآهن‌های بال پهن و معمولی، ناودانی و نبشی علاوه بر کاربردهای ساختمانی فراوان، در صنایع تولیدی نیز بسیار استفاده شدند. نبشی به عنوان پروفیل بسیار ساده، جایگاه بسیار ویژه ای در صنعت و ساختمان سازی پیدا کرد.

 

یکی از دلایل آن را می توان استفاده راحت از آن برای تولید قاب یا فریم‌ها با کارایی گوناگون دانست.

مشخصات نبشی

مشخصات شیمیایی نبشی

با توجه به اینکه نبشی های مورد بحث در این دانشنامه اغلب از فولاد های ساختمانی تولید می گردند، مشخصات شیمیایی آن به طور مستقیم تابع مشخصات شیمیایی ورق های خام به کار رفته در تولید آنها می باشد.  استفاده از ورق های سیاه برای تولید نبشی بسیار رایج است. جدول ذیل نشان دهنده ی مشخصات شیمیایی این ورق ها می باشد.

جدول شیمیایی نبشی

برگردان بخشی از آنالیز شیمیایی فولاد بر اساس استاندارد DIN 17100

مشخصات مکانیکی نبشی

مشخصات مکانیکی

وزنی نبشی

نبشی در هنگام خرید بسته به میزان وزنش، قیمت‌گذاری می‌شود. ورن نبشی تابع سایز آن است، یعنی هرچه ضخامت و اندازه بال‌های نبشی بیشتر شود، وزنش بیشتر می‌شود و در نتیجه با افزایش وزن قیمت نیز بیشتر می‌شود. نبشی‌ها را می‌توان بر حسب جدول اشتال بررسی کرد،

 

همچنین برخی از سایز‌های نبشی در جدول زیر موجود است که چه وزنی دارند. وزن نبشی در چندین استاندارد از جمله  استاندارد DIN 10056  و همینطور استاندارد GOST 8510 به شرح ذیل موجود است:

جدول وزنی نبشی

کاربرد نبشی

نبشی و ناودانی، دو محصولی هستند که به طور کلی معمولا در کنار هم استفاده می‌شوند. در ساخت و ساز‌های مختلف، نبشی و ناودانی به عنوان نگهدارنده مواد و پل‌های ارتباطی در نظر گرفته می‌شوند. مثلا بادبند‌ها و قوطی‌های مختلف برای قرار گرفتن مواد را نبشی و ناودانی بر عهده می‌گیرند.

 

گذشته از ساختمان‌سازی، در صنایع مختلف نیز به صورت ترکیبی استفاده می‌شوند. مثلا برای ساخت خودرو‌های نقلیه، کامیون‌ها، قطار، کشتی و حتی مصارف نظامی مانند چرخ دنده‌های تانک و کلی موارد ریز دیگر از نبشی و ناودانی استفاده می‌شود.

کاربرد نبشی در صنعت

اما از پر‌کاربرد‌ترین موارد نبشی می‌توان به فهرست زیر اشاره کرد:

بشی‌کشی در ساختمان: این کار به منظور مهار دیوارهای سفالی و دیوارهای بتن آرمه انجام می‌شود.

  • استفاده در چارچوب‌های ساده درب و پنجره
  • استفاده از نبشی لقمه برای اتصالات تیرآهن به بیم‌ها در ساختمان
  • ستون‌ها و خرپاها در اسکلت‌بندی سازه
  • قفسه‌های آهنی
  • ساپورت لوله در نیروگاه‌ها، پتروشیمی و خطوط لوله
  • پایه برای تجهیزات ترافیکی
  • ساپورت برای سینی‌های کابل برق
  • اتصال ستان‌ها در پل‌سازی
  • وصل ستون‌ها در سد‌سازی
  • دکل‌های انتقال نیرو
  • تجهیزات و ماشین آلات

چند نمونه از انواع پرکاربرد نبشی در جنس‌های مختلف

برخی انواع دیگر از نبشی‌ها وجود دارند که بسته به مصارف، تولید و رواج دارند. مثلا نبشی pvc یک نوع نبشی چوبی است که برای دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نبشی‌های پلی اتیلنی نیز از این قبیل هستند که خارج از بحث فولاد هستند.

انواع نبشی از لحاظ جنس

نبشی t316

این نوع نبشی‌ها را می‌توان یکی از زیرشاخه‌های نبشی‌ استنلس استیل به حساب آورد. خاصیت مهم این نوع از نبشی‌ها مقاومت بالای ان‌ها در برابر دما و خوردگی می‌باشد. به همین دلیل در سازه‌های صنایع نفت و کشتی سازی کاربرد فراوانی دارند. همچنین به دلیل مقاومت در برابر دما، در صنایع غذایی هم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

نبشی A36

این نوع نبشی در دسته نبشی‌های فولادی قرار می‌گیرد، اما دارای یک تفاوت است. این تفاوت هم در میزان کربن استفاده شده برای ساخت آن می‌باشد. در این نمونه نبشی از میزان کربن کم‌تری استفاده شده و این موضوع خاصیت شکل‌پذیری آن را بالا برده است. در نتیجه این نبشی برای اموراتی که نیاز به برشکاری و شکل پذیری دارند، بسیار مناسب است. یکی از مهم‌ترین کاربردهای این نبشی در صنایع خودروسازی ست.

 

نبشی آلومینیومی 6063

این مورد یک نمونه نبشی اکسترود شده با آلومینیوم است که دارای ظاهر مناسبی می‌باشد. به همین دلیل از این نمونه نبشی بیش‌تر برای مصارف تزئینی داخلی و خارجی استفاده می‌شود. از ویژگی‌های مهم این نبشی می‌توان به مقاومت در برابر خوردگی و نیروهای خارجی اشاره نمود.

 

نبشی استیل ضد زنگ T316 چیست؟

نبشی فولادی T316 یکی دیگر از انواع نبشی ضدزنگ بوده که روی آن یک ‌لایه پوشش نیکل کروم، حاوی مولیبدن قرار می‌گیرد. مقاومت این نوع نبشی در برابر خوردگی و حرارت زیاد بالاست. از نبشی ضد زنگ T316 به‌عنوان قفسه یا پایه ضدزنگ در صنایع غذایی، هواپیمایی، پتروشیمی و دریایی استفاده می‌شود. 

تولید کنندگان نبشی

به طور کلی دو نوع تولید ککنده برای نبشی وجود دارد. تولید‌کننده داخلی و خارجی، که در مقاله معرفی بهترین کارخانجات ناودانی و نبشی در ایران ما تولیدکنندگان داخلی را معرفی کرده‌ایم و می‌توانید به آن پست مراجعه کنید. اما تولید‌کنندگان خارجی نبشی که محصول به ایران صادر می‌کنند،

 

عموما روسیه و اوکراین هستند که در حال حاضر به سبب جنگ و رکود جهانی، ترکیه و برخی کشور‌های اروپایی دیگر نیز به جمع وارد کنندگان نبشی در ایران اضافه شده‌اند. بیشتر نیاز کشور در این زمینه در حال تامین توسط تولید‌کنندگان داخلی است و به سبب جور بودن جنس، از کشور‌های دیگر محصول واردات می‌شود.

قیمت انواع نبشی

از آنجا که گفتیم قیمت نبشی تابع وزن آن است و هرچه وزن بیشتر شود قیمت محصول نیز طبیعتا بیشتر شده است، قیمت نبشی می‌تواند بسته به استاندارد تولید، روش تولید و یا برند تولید‌کننده آن متغیر باشد پس برای خرید نبشی مناسب نیاز است تا بازار را بیشتر بررسی کنیم تا از قیمت برند‌های مختلف آگاه شویم.

 

پیشنهاد می‌شود تا با کارشناس فروش شرکت ما یعنی آرسینکو در تماس باشید تا ضمن مشاوره رایگان، به شما بهترین قیمت وضعیت بازار را معرفی کنید و در صورت ثبت در‌خواست شما، محصولات مورد نظر در کمترین زمان به دستتان خواهد رسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *