لولههای فولادی دو نوع کلی دارند که با توجه به موارد استفاده، با روشهای مختلف تولید میشوند. لولهی بدون درز (seamless) یا لوله مانیسمان (نام مانیسمان در استانداردهای بین المللی، به معنای لولههای دارای بالاترین سطح کیفیت میباشد) نوعی لوله فولادی است که در فرایند تولید، بدنهی آن بدون هیچ درز و یا جوشی ساخته میشود. به عبارت دیگر بدنهی لولههای بدون درز به طور یکپارچه و همگن تولید میگردد و همین دلیل آنها استحکام بیشتری نسبت به لولههای درزدار دیگر دارند.
رده لوله مانیسمان
لوله مانیسمان در رده لولههای بدون درز و با هدف ساخت لولههایی برای انتقال مواد و فشار با حداکثر پیشگیری از نشتی تولید میشوند. یعنی فشار مواد بیشتر باشد، اما مقاومت کاسته نشود، این موضوع بیشتر در صنعت نفت و گاز به چشم میخورد.
چرا که روزانه هزاران تن مواد سوخت اولیه استخراج شده، و سپس بایستی به سوی مقصد نهایی منتقل شوند. البته در صنایع مواد غذایی، دارویی و مکانیکی همچون تولید روغن موتور و سایر مواد شیمیایی پر کاربرد،
از این لولهها به عنوان شافت صنعتی و حتی سلاح مانند توپ تانک و لوله سلاحهای کشتار جمعی نیز استفاده میشود. همانطور که ابتدا گفتیم، لوله مانیسمان در استانداردهای بین المللی، به معنای لولهای با بالاترین کیفیت است و از آن برای هر نوع مصارفی میتوان استفاده کرد.
نحوه تولید لوله مانیسمان
لولههای مانیسمان به روش سنبهکاری چرخشی، از میلگردهای گداخته تولید میشوند و هیچگونه درزی بر روی بدنه آنها وجود ندارد. به همین علت استحکام و مقاومت لولههای بدون درز بیشتر از لولههای درزدار است.
اما به طور کلی لوله بدون درز مانیسمان از فرآیندهای، نیروهای گریز از مرکز، عبور از زره، غلطک، کشش و حرارت تولید میشوند.
به طور معمول فرآیند تولید لوله های بدون درز به دو روش ریخته گری گریز از مرکز و عملیات حرارتی و اکستروژن شمش های فولادی انجام می پذیرد. در عملیات حرارتی در ابتدا به گرم نمودن یک قطعه شمش اقدام نموده تا شمش مورد نظر گداخته شود.
سپس با وارد ساختن میله ای نوک تیز به مرکز قطعه شمش، فرآیند تولید لوله بدون درز انجام می گیرد. در مرحله بعد و به منظور به دست آوردن طول، قطر و ضخامت مدنظر، با استفاده از غلطک های مخصوص، به کشش و نورد لوله ها مبادرت می ورزند.
پس از طی این مراحل و رسیدن به ابعاد و اندازه های مورد نظر، با استفاده از آب، مرحله سرد کردن صورت می پذیرد. از استانداردهایی که غالبا برای تولید و ساخت لوله مانیسمان مورد استفاده واقع می شود، استانداردهای نفت و گاز API 5L و استاندارد ASTM با مشخصات A53 و A106 می باشد.
از طرف دیگر، قابلیت تولید لوله های بدون درز در ابعاد و اندازه های مختلف وجود دارد. بر این اساس و متناسب با فشار سیار و جریان، ضخامت لوله نیز افزایش پیدا می کند. لوله های مانیسمان با قطرهای کم به مرحله تولید می رسند، چرا که تولید این نوع لوله فولادی با قطر زیاد، فرآیند بسیار هزینه بر و در عین حال سخت و دشواری خواهد بود.
مشخصات لوله مانیسمان
این لولهها، دارای انواع مختلفی در بازار هستند. در ادامه، برخی از مهمترین این انواع را بررسی میکنیم.
لوله API 5L
لولههای API 5L، نوعی از لولههای فولاد کربنی (کربن استیل) هستند. در صنایع نفت و گاز برای سیستمهای لوله کشی، خطوط انتقال نفت خام، گاز و دیگر فراوردههای جانبی، از لولههای کربن استیل استفاده میشود. این لولهها طبق استانداردهای موسسه نفت آمریکا (API) تولید میگردد و نسبت به بسیاری از لولههای فولادی دیگر که در ادامه مورد بررسی قرار خواهند گرفت، در آنها هم کنترل مواد به صورت دقیقتر انجام میشود و هم تستهای بیشتری برای کنترل کیفیت روی آنها صورت میگیرد.
لولههای فولادی API 5L در گریدهای مختلفی تولید میشود که مهمترین این گریدها عبارتند از:
- A
- B
- X46
- X52
- X56
- X60
- X65
- X70
- X80
این لولهها هم به صورت بدون درز (مانیسمان) و هم به صورت درزدار (جوشی) در دو شکل درز مستقیم و اسپیرال از قطرهای 1/8 اینچ تا 80 اینچ و گاهی تا قطر 120 اینچ نیز تولید میشوند. این لولهها طبق استاندارد به صورت انتها رزوه نیز قابل تولید هستند.
لوله ASTM A106
لولههای استاندارد ASTM A106 از خانواده لولههای کربن استیل است. که همانند لولههای ASTM A53 برای سرمایش، خمش و جوشکاری بسیار مناسب هستند. این نوع لولهها در سیستمهای لولهکشی خطوط فرایندی در پالایشگاهها و پتروشیمیها پرکاربرد هستند. تفاوت این لولهها با لولههای ASTM A53 در این است که لولههای ASTM A106 به علت داشتن مقادیری از عنصر سیلیسیم در ترکیبات شیمیایی خود، برای دماهای بالا، نسبت به لولههای ASTM A53 مناسب ترند.
لوله ASTM A333
لولههای ASTM A333 نوعی از لولههای فولادی هستند که برای عملیات در دماهای پایین (تا منفی ۴۵ درجه سانتیگراد) بسیار مناسب و کاربردی میباشند. در واقع به همین دلیل، این لولهها را با نام لولههای کربن استیل دما پایین میشناسند.
لولههای استاندارد ASTM A333 شامل چندین گرید (1 , 2 , 3 , 4 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 ) است که تعدادی از آنها جزء لولههای کربن استیل و تعدادی نیز جزء لولههای فولادآلیاژی دستهبندی میشوند. این لولهها هم به صورت بدون درز و هم به صورت درزدار، که به شکل درز مستقیم و اسپیرال، از قطرهای 1/4 اینچ تا 48 اینچ تولید میشوند.
لوله ASTM A335
لولههای ASTM A335 جزء لولههای فولاد آلیاژی هستند که برای عملیات در دماهای بالا بسیار مناسب هستند. طبق استاندارد ASTM این لولهها دارای گریدهای زیر میباشند.
P1 | P12 |
P2 | P15 |
P5 | P21 |
P5b | P22 |
P5c | P91 |
P9 | P92 |
P11 | P122 |
اما مهمترین گریدهای مورد مصرف این لولهها P1 , P11 , P22 , P91 , P92 هستند.
استاندارد ابعادی برای ساخت لوله مانیسمان، استاندارد ASME B36.10M است. این لولهها تنها به صورت بدون درز و در سایزهای 1/8 تا 24 اینچ تولید میشوند.
لولههای استنلس استیل ASTM A312
لولههای استیل ASTM A312 نوعی از لولههای فولادی هستند که وجود مقدار زیادی کروم و نیکل در ترکیبات شیمیایی خود، مقاومت آنها را در برابر خوردگی بالا می برد. مولیبدن موجود در ترکیب شیمیایی این فولادها باعث ایجاد استقامت در دماهای بالا و دماهای پایین نسبت به فولادهای کربنی شده است. این لولهها در بازار با نام لوله استیل معروف بوده و قابل شناسایی هستند.
جهت سهولت در عملیات جوشکاری و ماشینکاری لولهها و قطعات فولادهای زنگ نزن ، درصد کربن موجود در ترکیبات شیمیایی آنها را کاهش میدهند. این فولادها که مقدار کربن پایین دارن به فولادهای ضد زنگ یا کربن کاهش یافته (کربنهای سری «L»)معروف هستند.
در گرید 304 و 316 با کاهش 0/03 درصد کربن، گریدهای 304L و 316L به دست میآید که ماشینکاری و جوشکاری آنها به علت کاهش این مقدار کربن، بسیار ساده است و کاربرد فراوانی در صنعت دارند.
لولههای مانیسمان چه تستهایی را جهت دریافت گواهینامه استاندارد بایستی رد کنند؟
لولههای بدون درز مانیسمان در مجموع ۴ نوع تست را بایستی بتوانند پاس کنند تا استاندارد باشند.
- تست سختی
- تست کششی
- تست خوردگی
- تست فشار و هیدرواستاتیک
کاربرد لوله مانیسمان
لوله های مانیسمان از پرمصرفترین تجهیزات مورد استفاده در موارد زیر میباشند.
- هوا
- گاز و نفت
- خطوط انتقال آب
- تاسیسات و لوله کشیها
- ساخت و ساز خطوط هیدرولیکی
- ساخت و ساز انواع سازه فولادی و فلزی
- پوشش دهی کابلهای برقی در صنعت برق
- مخازن سوخت در پمپهای گاز شهری (CNG)
- در ساخت خط تولید صنایع مواد غذایی و دارویی
- ساخت و تجهیز خطوط مهم و حیاتی آتش نشانی
- صنایع نظامی(ساخت انواع توپ، لوله تانک و موارد مشابه آن)
همچنین کاربرد فراوانی در صنایع پتروشیمی، نیروگاهی، آب رسانی ، آب و فاضلاب دارند.
تولید کنندگان لوله مانیسمان
به طور کلی دو نوع تولید کننده وجود دارد که عبارتند از تولید کننده داخلی و تولید کننده خارجی. در ادامه این دو را با یکدیگر بررسی میکنیم.
تولید کنندگان خارجی لولههای مانیسمان
تولید کنندگان خارجی این محصول مهم و کاربردی در خارج از کشور، در فهرست زیر جمعآوری شده است.
- چین
- روسیه
- رومانی
- اکراین
- آلمان
- نروژ
- اسپانیا
در میان این کشورها، کشور چین، بیشترین سهم در تولید و عرضه لولههای مانیسمان را در جهان دارد. البته در کشور ایران نیز کارخانجات زیادی این محصول را تولید میکنند که شرکت لوله دقیق کاوه پیشتازترین آنهاست.
تولید کنندگان داخلی لولههای مانیسمان
در داخل کشور شرکتهایی در زمینه تولید این لولههای بدون درز و حیاتی، فعالیت میکنند. در فهرست زیر نیز اسامی این برندهای معتبر جمع آوری شده است.
- پروفیل فولادی اصفهان
- لوله سازی اهواز
- لوله کاوه ایرانیان
- لوله مانیسمان ساوه
- گستر اسفراین
- شرکت فولاد صنعت
- کارخانه گروه ملی صنعتی فولاد ایران
در میان شرکتهای تولید کننده لوله مانیسمان داخلی، مانیسمان اهواز و مانیسمان کاوه بیشترین میزان تقاضا را دارند. همچنین جهت مشاوره بهترین محصول داخلی با شماره کارشناس فروش تماس بگیرید و به صورت رایگان مشاوره بگیرید.
مقایسه لوله مانیسمان با لوله درزدار
- لولههای بدون درز نسبت به لولههای درزدار، هم نسبت به سایز و اندازه خود قادر به تحمل فشار بیشتری میباشند و هم این که به همین علت قادر به استفاده در دیگهای بخار و مکانهایی هستند که نیاز به تحمل فشار زیادی است.
- مقاومت در برابر انواع خوردگی لولههای مانیسمان نسبت به مقاومت خوردگی در لولههای درزدار بیشتر است، زیرا پتانسیل ایجاد ناخالصی و خوردگی در این لولهها نسبت به لولههای درزدار کمتر میباشد.
- لولههای مانیسمان نسبت به لولههای درزدار که دارای ناهمگونیهای چکش خواری و متریالی در ناحیهای که درز جوش ایجاد میشود، وجود دارد، دارای این ناهمگونیها نمیباشد.
- همچنین لولههای مانیسمان نسبت به لولههای درزدار نیازی به تست جوشکاری نمیباشند.
- لولههای بدون درز و مانیسمان نسبت به لولههای درزدار انتخابی مناسبتر و پرکاربردتری برای اماکن حساس میباشند.
- لوله های بدون درز نسبت به لولههای درزدار دارای هزینه تولید کمتر میباشند.
تاریخچه لوله مانیسمان
در آغاز صنعت جدید، مانیسمان یک پیشرفت تکنولوژی بود. آقایان راینهارد و Max Mannesmann دو برادر آلمانی بودند که برای اولین بار فرآیند نورد تولید لولههای بدون درز را در کارخانه پدریشان رسما استارت زدند(نام کارخانه Remscheid).
پس از سالها کار و توسعه، آنها یک درخواست ثبت اختراع در سال 1885 ثبت کردند. سر انجام در سال 1886 حق ثبت اختراع اعطا شد و نورد اولین لوله فولادی بدون درز آغاز شد.
با این حال، تا دهه 1890 بود که برادران با اختراع فرآیند pilger-rolling به آخرین پیشرفت فنی خود دست یافتند، که مفهوم آنها را به یک چشم انداز واقعاً قابل فروش تبدیل کرد که اساس موفقیت آنها بود.
متعاقباً ترکیب پیلگر نورلینگ و سوراخ کردن نورد در سراسر جهان به عنوان “فرایند Mannesmann” شناخته شد. این پتانسیل جدید را در بسیاری از زمینه های فناوری ایجاد کرد و در دهههای بعد انقلابی را در زمینه صنایع مهندسی، لوله کشی و ساخت وسایل نقلیه به همراه داشت.
قیمت لوله مانیسمان
لولههای بدون درز مانیسمان یا لولههای مانیسمان بدون درز، انواع و مختلفی دارند همچون لوله مانیسمان ۲ اینچ، ۶ اینچ، ۱۰ اینچ ردههای مختلف همچون ۴۰ اهواز، تهران، اصفهان و موارد مشابه دیگر وجود دارند که بر حسب نیاز خاص مصرف کننده، میتوان از لوله مانیسمان مناسب و مقرون به صرفهتر استفاده کرد.
همچنین گفتیم که معیار قیمت گذاری هر قطعه لولهی مانیسمانی، بر حسب وزن نهایی لوله میباشد. از این رو انتخاب بهترین لوله بدون درز مناسب، نیازمند مشاوره بوده تا در نهایت هزینهها کاهش یافته و با کمترین هزینه بیشترین بهره برداری را تجربه کنیم.
برای خرید لوله مانیسمان میتوانید با کارشناسان خبره تیم آرسینکو، تماس گرفته و پس از مشاوره رایگان برحسب نیازتان، بهترین گزینه پیش رویتان را انتخاب کرده و به راحتی آن را سفارش دهید. سعی میکنیم در مشاوره انتخاب بهترین محصول و ارائهی بهترین قیمت لوله مانیسمان جهت خرید، به شما عزیزان کمک کنیم.
لوله مانیسمان
هیچ محصولی یافت نشد.
